Saturday, August 13, 2011

....susu kacang soya....


disebabkn aku ni suka sgt mnum air soya tmbh2 bln2 posa ni kn....
ak nk la share ckit kbaikan2 susu kacang soya nih...^_^)v....


Kacang soya semakin popular dikalangan pengamal makanan sihat samada dari barat atau timur. Antara kelebihan kacang soya adalah:
Kacang soya merupakan makanan seimbang yang sangat baik dan lebih murah daripada daging, susu atau telur. Ia mengandungi 50% protein bagi setiap 100 g kacang soya,merupakan 2x lebih daripada kacang tanah, 11x lebih daripada susu dan 3x lebih daripada telur.

Ia kaya dengan bahan mineral seperti calcium, sodium, manganese, magnesium, iron and phosphorous. Ia juga kaya dengan vitamin A,B,C,D serta lecithin.

Kacang soya boleh dijadikan bahan penganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu. Protein soya boleh mengurangkan resiko penyakit kanser dan jantung.

Kacang soya mudah dicerna dan mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekalkan tenaga.

kacang soya sangat baik sebagai bahan bagi hidangan vegetarian. Ia mempunyai kadar lemak yang rendah dan kaya denagn protein, sesuai untuk pesakit jantung dan kencing manis. Kesimpulannya, kacang soyasangat selamat, berzat, murah dan sesuai bagi semua lapisan umur.

ThankQ coz sudi melawat BeLoG nih...jgn lupa COMMENT dan LIKE tau

0 comments:

Post a Comment

saYa SuDah beSaq

Lilypie Kids Birthday tickers